Tipp | Színtan

Fontosnak tartom, hogy erről is beszéljek, mert á, nekem is volt némi kavarodás ez ügyben :D
Próbáltam a lényeget kiemelni, de ha mégsem lett tökéletes, akkor segítsük egymást :).
Szükségünk mindenképp van a színek ismeretére, hiszen ha egy picit is komolyabban gondolod a sminkelést, akkor én ezt az alapok közé sorolom. Amihez fontos segítség:

Szemszínek kiemelése (pl. komplementer színek)
Színkeverés (saját egyedi szín megalkotása)
Na ugorjunk bele :D Szóval amivel kezdek az a színkör...


A színkör közepén helyezkednek el az elsődleges színek a:
  • PIROS
  • SÁRGA
  • KÉK
Majd ebből a 3 színből kevert másodlagos színek a:
  • piros + sárga = NARANCS
  • sárga + kék = ZÖLD
  • kék + piros = LILA
Minden elsődleges és másodlagos színből kevert szín a harmadlagos szín.
Tehát ez alapján keverhetsz magadnak új, egyedi színeket is akár, mert már én is jártam úgy, hogy jaj keverjünk össze 3 színt, milyen jó lesz és kb szürke lett az egész :D. Nem tudom miért gondoltam úgy, hogy szemhéjfestékeknél máshogy van :D okéoké nem kell röhögni :D 
De aztán ahogy jobban ráálltam erre a keverjünk új színt dologra, részletesen utánanéztem és már kevertem ám pirosból és kékből egy csodaszép bíbor színt :)))) jee. (Aztán lehet készítek egy bővebb posztot a színkeverésről *gondolkozófej*)

De ismernünk kell, hogy mi az a színtelítettség, nos, minél telítettebb a szín annál vibrálóbb, erősebb. A telítetlen színek értelemszerűen kevésbé vibrálóak.
A színeket tónusérték szerint is csoportosíthatjuk, azaz:
Világos színárnyalat amihez fehéret adtunk
zöld + fehér = világoszöld
Szürkés színárnyalat amihez szürkét
zöld + szürke = szürkészöld?
Sötét színárnyalat amihez feketét adtunk
zöld + fekete = sötétzöld

Beszélhetünk hideg és meleg színekről, ez is segítség lehet.
Meleg színek azok, amik melegséggel, vidámsággal töltenek el.
A hideg színek nyugtatnak, de néha nagyon ridegek, ezért szokás ezt a két színt együtt használni, következetesen a hideget felmelegíthetjük egy kis meleg színnel, hogy barátságosabb összképet kapjunk, dee manapság az emberek nem akadnak ki egy barna és egy kék smink láttán, mert valahogy annyira dögös és ütős :)
Komplementer színek....
Azok a színek, amik a körben egymással szemben helyezkednek el. Szerintem ezzel nagyon üthetünk :D első soron gondoljatok csak a piros pattikra az arcunkon, erre zöld színű korrektort találunk a tégelykében, miért? mert a piros komplementerje a zöld. A komplementer színek keverve semlegesítik egymást, de ha egymás mellé tesszük őket, akkor felerősíti egyik a másikat, tehát vegyük az én szemem, ami kékes zöld szürkés :D, kiemeléséhez milyen színt is használjunk? Valami narancsosat, barnásat. Ez tényleg beválik, csak úgy vibrál a szemem ilyen színek mellett! Mikor sminkalany voltam a kozmetikusom kérésére, a sminkmester egy narancsos árnyalatot választott ki nekem, és mikor elkészült a smink azonnal mindenki megdicsért, "úristen de szépek a szemeid" :) Rendesen kihozta ám a kéket a szememből :D

Fekete: kiemelünk vele, sokkal telítettebbek, vibrálóak a színek mellette 
Fehér: ezzel is kiemelhetőek a színek, de sokkal lágyabb, finomabb hatást elérve

Színpárok: hát ehhez sok mindent nem kell hozzáfűznöm, egyszerűen ezek a színek jól néznek ki egymás mellett, szépen kiegészítik egymást. :)


Továbbá itt egy oldal www.szintan.hu, itt szinte mindent megtaláltok a színekkel kapcsolatban. A színek csoportosításától kezdve, rengeteg színnévvel, fúú mindenféle hasznos dolog.
Érdemes böngészni az oldalt mert tényleg nagy segítség lehet :) És amúgy is inkább tudjunk többet a színekről mint kevesebbet :

Remélem hasznos volt számotokra a bejegyzés! 

CONVERSATION

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése