Recept | Crouton


A saláták és levesek időszaka? Mindig! :D Éppen ezért crouton-t, azaz fűszeres kenyérkockát is bármikor készíthetünk otthon. Nagyon finom, feldobja a legegyszerűbb levest és salátát is, ráadásul nem igényel semmilyen különleges hozzávalót, viszonylag gyorsan kész és egész sokáig eláll már ha marad belőle . A hozzávalók hozzávetőlegesek, mert nálunk sokszor a megmaradt kenyérszeletekből készítem el, ami már szendvicshez nem, de pirításhoz tökéletes.

Hozzávalók:
- Kenyér (kb. 20 szelet) | legjobb a toast kenyér vagy az előre szeletelt kenyerek, mivel ezekből lehet a legszabályosabb kis kockákat készíteni, de lényegében mindegy 
- Fokhagymás olaj (2-3 dl) | elkészítése lentebb
- Fűszerek | ez abszolút opcionális, tökéletes bele a sima ételízesítő, én általában ezzel szórom meg 
Fokhagymás olaj recept:- 2-3 dl olaj
- minimum 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma, de ez mind ízlés kérdése, több fokhagyma = intenzívebben fokhagymás olaj
Elkészítés:Fogunk egy kisebb lábast amibe beleöntjük az olajat, majd a megpucolt, egész fokhagymagerezdeket beledobáljuk és lassú tűzön "kiizzasztjuk" őket. Ha kiizzadtak, akkor olyan kis összeaszottnak, sültnek fognak kinézni :D és lényegében kész is vagyunk, öntsük ki egy üvegbe, pohárba és tegyük félre hűlni. Csinálhatunk akár többet is és felhasználhatjuk az olajunkat más ételek elkészítésénél is! :)
Elkészítés:
A fokhagymás olajjal kezdünk legelőször is. Míg ez fortyog, addig felkockázhatjuk a kenyerünket. Miután kész vagyunk a kockázással tegyük a kenyérkéket egy közepes tepsibe és enyhén pirítsuk meg. Én erre grill funkciót használok és 1x 2x átforgatom, hogy minden oldal enyhén pirult legyen. Az enyhén pirulás azért fontos, mert a következő lépésnél is pirul még a kenyerünk, ha már most túlpirítjuk, akkor sanszos, hogy szénné fog égni mire elkészülünk vele :D. Miután kivettük a tepsit, tegyük is át a benne lévő kenyérkockákat egy wok vagy nagyobb falú serpenyőbe. A továbbpirítás folyamata következik, miközben forgatjuk a kockákat, locsolgassuk fokhagymás olajjal és ízesítsük fűszerekkel. Szemmel látható mikor már kész, de közben kikaphatunk egy kis kockát és megkóstolhatjuk ízlik-e, én mindig így teszek. Ha már minden klappol, akkor zárjuk el a gázt és hagyjuk kihűlni. 

Eddigi tapasztalataim szerint hosszas edénykében állás alatt, még egyszer sem puhultak, szikkadtak meg, szóval akár egy jó nagy adagot is elkészíthetünk előre. Nálunk, ha vendégek vannak rágcsaként kitéve is nagyot arat, nem maradt még egy kocka sem a tálban! :DHa elkészítitek sok sikert és jó étvágyat hozzá! :)
Ti szoktatok otthon krutont készíteni? 

CONVERSATION

2 megjegyzés:

 1. Lusta Vasárnap.. :) Nyamm-nyamm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rég volt már, de mondom le sem írom, mert akkor végig magyarázkodhattam volna :D
   Tényleg fini, próbáld majd ki! :))

   Törlés